Business / Keyman Plan

PERLINDUNGAN PERNIAGAAN KEPADA ORANG PENTING SYARIKAT "KEY MAN"

Manfaat Kepada “KEY MAN” (ORANG KUNCI)
Persediaan Tabung Kecemasan kepada "PARTNER" & "PEWARIS" jika berlaku risiko KEMATIAN.
Persediaan Tabung Kecemasan kepada "DIRI KEY MAN" jika berlaku risiko KECACATAN.
Tabungan Nilai Tunai yang boleh membantu Aliran Tunai jika berlaku kecemasan dalam perniagaan.
Simpanan PERCUMA jika berlaku KECACATAN & SAKIT KRITIKAL kepada pemilik sijil.
Sebagai salah satu perancangan untuk melaksanakan HIBAH SYARIKAT.
Perniagaan tetap boleh diteruskan walau berlaku musibah kepada Orang utama "Key Man".
Dapatkan Perlindungan Yang Menepati Keperluan Perniagaan Dan Pekerja Anda. Lindungi mereka agar mereka dapat menjaga perniagaan anda.
Pelan Takaful untuk Pekerja

Sudah menjadi tanggungjawab sebagai majikan untuk memberikan perlindungan kepada pekerja. Mereka ini berisiko ditimpa kemalangan dalam pelbagai bentuk sama ada kemalangan jalan raya dalam perjalanan ketempat kerja

Jika TIADA JAMINAN perlindungan Takaful seperti ini, boleh mengurangkan motivasi pekerja untuk terus berkhidmat untuk memberikan sumbangan menyeluruh kepada kerja-kerja yang ditugaskan.

Biasanya, majoriti pekerja-pekerja sekarang mereka bukan sahaja menilai manfaat dari segi ganjaran mata wang tetapi dalam bentuk PERLINDUNGAN PEKERJA yang mana sekaligus boleh menaikkan imej syarikat dan pemilik bisnes itu sendiri.

MANFAAT KEPADA SYARIKAT

Nak BIJAK ambilkan takaful ini untuk staff. Syarikat ambil hibah Takaful ni khas untuk pekerja supaya syarikat boleh tolak cukai sekaligus memberi manfaat kepada staff/pekerja untuk jangka masa panjang.

Kos membayar staff dikira sebagai Perlindungan (Expenses Perlindungan). Secara tidak langsung membantu menambahkan perbelanjaan syarikat., automatik syarikat kurang keuntungan. Jadi Bila keuntungan berkurang, so cukai yang dikenakan ketas syarikat juga akan berkurang

MANFAAT SITUASI 1 : PAMPASAN RM100,000

Andaikata pekerja meninggal, pemilik bisnes boleh Berikan pampasan kepada keluarga pekerja dari sebahagian duit pampasan. RM50,000 untuk waris pekerja, dan RM50,000 untuk syarikat sebagai kos kehilangan staff untuk mencari staff/pekerja baru.

Sebab syarikat yang membayarkan caruman takaful pekerja tersebut, jadi penerima hibah diletakkan ke atas pemilik syarikat. Sekiranya ada 2 rakan kongsi, letakkanlah nama salah seorang rakan kongsi/partner dan buat aggrement dengan menyatakan jikalau berlaku  kematian kepada pekerja duit pampasan ini akan di masukkan kedalam syarikat. (Aggrement bergantung kepada pemilik bisnes itu sendiri) 

MANFAAT SITUASI 2: PAMPASAN RM100,000

Andaikata staff tersebut BERGAJI : RM1000 sebulan. Bekerja selama 3 tahun = RM36,000

andaikata pekerja meninggal, syarikat boleh berikan pampasan kepada keluarga/ waris pekerja dalam RM40,000.Manakala, syarikat ambil pampasan RM60,000 sebagai pengganti pekerja yang kemungkinan sudah berkhidmat lama dan memegang kerja di bahagian operasi yang penting yang menyebabkan operasi tergendala seketika kerana terpaksa mencari staff/pekerja baru  untuk ambil alih tugas yang sedia ada.

Sekurang-kurangnya dengan duit pampasan yang ada boleh dijadikan sebagai pengganti kerugian syarikat.

Agreement/Perjanjian adalah bergantung kepada pemilik syarikat/ bisnes itu sendiri dengan pekerja. Sama ada aggrement tersebut dibuat dengan pekerja atau sebaliknya.

Apa yang penting, manfaat ambil hibah takaful untuk pekerja ni, supaya apabila berlaku risiko kematian pekerja, adalah duit untuk syarikat (tanpa mengeluarkan duit syarikat) ataupun nak bagi terus pampasan kepada waris pekerja.

MANFAAT SITUASI 3: KEPADA PEKERJA WALAUPUN BERHENTI/ BERTUKAR KERJA

Andaikata staff/pekerja berhenti. Boleh bagitau dan tanya dekat staff tu macam ni

Ok sekarang ni syarikat selama ni ada bayarkan takaful hibah. Jadi sekarang ni kalau awak tak bekerja disini lagi, awak nak tak ambil dan proceed takaful ni?

maksudnya, sijil Takaful ini akan diberikan kepada pekerja tersebut, dan minta pekerja tersebut untuk membayar sendiri walaupun bekerja di tempat lain.

Janganlah Batalkan polisi terus, maksudnya pekerja tersebut boleh manfaatkannya terus polisi bagi membantu pekerja tersebut dan keluarganya.

Andaikata dia bersetuju, apabila berpindah ditempat kerja yang baru, pekerja tersebut boleh bagitahu majikan baharu bahawa dia sudah ada takaful. Jadi bergantung kepada dia sama ada nak teruskan untuk dapat pampasan RM100,000.

Jadi, bila pekerja tu bersetuju ambil alih pembayaran caruman Sijil Takaful, staff tu kena sambung bayar sendiri selepas berhenti kerja dan menukar nama penerima pampasan@nominee dari nama pemilik tempat bekerja kepada nama waris beliau.

No products in the cart.

Subscribe to our newsletter

Sign up to receive latest news, updates, promotions, and special offers delivered directly to your inbox.
No, thanks
X